Svartlistade handelsmetoder
Den svarta listan innehåller handelsmetoder som är förbjudna enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter.
Lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter reglerar de handelsmetoder som ingår i den svarta listan. Nedan kan du ta del av den svarta listan. Den grå listan innehåller handelsmetoder som är förbjudna om parterna inte kommit överens om dem på förhand.
Förbjudna handelsmetoder enligt den svarta listan:
Regelbundna leveranser
När det gäller regelbundna leveranser (6 §) börjar betalningsperioden för de 30 dagarna löpa från den sista dagen i leveransperioden, förutsatt att leveranser har skett under leveransperioden. En leveransperiod kan inte vara längre än 30 dagar. Om det är köparen som fastställer priset, genom exempelvis avräkning, ska betalningen ske senast 30 dagar från att leveransperioden löpt ut. Är det i stället leverantören som fastställer priset, genom exempelvis fakturering, så kan betalningsperioden i stället löpa från den dag leverantören fastställer priset.Engångsköp
När det gäller leveranser som inte sker regelbundet, så kallade engångsköp (7 §), fungerar det på samma sätt som ovan. Men betalningsperioden börjar löpa från leveransdagen i stället för leveransperiodens sista dag.Undantag enligt lagen
Enligt lagens 8 § gäller inte förbudet för köpare som har kommit överens med en leverantör om en värdefördelningsklausul i den mening som avses i artikel 172 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 (Marknadsordningsförordningen).Förutom undantaget ovan framgår det av lagens 9 § att förbudet inte gäller betalningar som görs:
- Inom ramen för skolprogrammet i enlighet med artikel 23 i Marknadsordningsförordningen.
- Av ett offentligt organ som tillhandahåller hälso- och sjukvård i den mening som avses i artikel 4.4 b i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/7/EU av den 16 februari 2011 om bekämpande av sena betalningar vid handelstransaktioner.
- Enligt vissa standardavtal avseende druvor eller must för vinframställning. För dessa särskilda standardavtal gäller ytterligare krav för att förbudet inte ska gälla. Dessa krav framgår av 5 § första stycket 3.
Lagrum i LOH: 5 § första stycket 1.
Att avbeställa kallas i lagen för annullering. Det är alltså förbjudet att annullera en beställning senare än 30 dagar före leverans, oavsett om annat har avtalats. Det gäller om inte något annat följer av de föreskrifter som finns angivna i lagens 10 §. Förbudet mot annullering gäller endast bekräftade beställningar, att återta en beställning innan den bekräftats av leverantören är alltså inte förbjudet.
Undantag enligt lagen
Hänvisningen till 10 § ger regeringen möjlighet att införa undantag för vissa sektorer. Regeringen har exempelvis meddelat ett undantag från 30-dagarsregeln för restaurangsektorn. För dessa verksamheter är det förbjudet att annullera en beställning senare än fem dagar före leverans.Lagrum i LOH: 5 § första stycket 2.
Intervall, metod, plats, tid eller volym för en leverans, kvalitetskrav, betalning eller pris
Förbudet innebär att en köpare inte får ändra vissa villkor i ett avtal utan att leverantören accepterar ändringen.Följande villkor får inte ändras utan leverantörens godkännande:
- Kvalitetskrav
- Betalning
- Pris
Följande leveransvillkor får inte ändras utan leverantörens godkännande:
- Intervall
- Metod
- Plats
- Tid
- Volym
Det är dock inte förbjudet för en köpare att ta initiativ till en ändring av villkoren. Det är inte heller förbjudet att avtala att köparen kan ändra en specifik del av avtalet med hänsyn till exempelvis framtida beställningar.
Lagrum i LOH: 5 § första stycket 3.
Marknadsföring, personal och rabatter
I lagen 12 § anges tjänster som köparen inte ensidigt får ändra de avtalade villkoren för, utan att leverantören godkänt ändringen. Tjänsterna som omnämns är:- Marknadsföring
- Personal
- Rabatter
Det är däremot godkänt under förutsättning att köparen och leverantören klart och tydligt har avtalat om det i förväg. Denna regel finns omnämnd i den grå listan.
Lagrum i LOH: 5 § första stycket 4.
Det är förbjudet att ta betalt för det som inte har med leverantörens försäljning att göra. Det måste alltså finnas ett tydligt samband med leverantörens försäljning för att köparen ska kunna kräva en betalning.
Ett undantag är vissa tjänster kopplade till marknadsföring. Enligt den grå listan får köparen ta betalt för vissa tjänster kopplade till marknadsföring om det tydligt avtalats om det.
Lagrum i LOH: 5 § första stycket 5.
När den köprättsliga risken övergått, vanligtvis när varan avlämnats, kan köparen inte kräva att leverantören betala kostnaderna för skada som inte orsakats av leverantören. Det gäller försämring som sker eller förlust som uppkommer i köparens lokaler. Exempelvis kan inte köparen avstå från att betala en faktura eller kräva leverantören på ersättning om en vakuumförpackning brutits i butiken.
Lagrum i LOH: 5 § första stycket 6.
En köpare måste ge leverantören en skriftlig bekräftelse av villkoren för ett avtal om leverantören önskar få det. Det finns dock ett undantag. När en medlem genomför leveranser till en producentorganisation behöver inte medlemmen ge en skriftlig bekräftelse av villkoren för avtalet, om producentorganisationens stadgar, regler eller beslut stämmer överens med detta. Undantaget finns angivet i lagens 11 §.
Lagrum i LOH: 5 § första stycket 7.
Det är förbjudet att vidta eller hota med att vidta kommersiella repressalier mot en leverantör som utövar sina avtalsenliga eller juridiska rättigheter.
Kommersiella repressalier kan till exempel vara att köparen tar bort produkten ur sortimentet, drar ned på mängden av beställda produkter eller slutar med marknadsföring.
Leverantörens juridiska rättigheter innebär till exempel att leverantören har rätt att lämna in en anmälan till Konkurrensverket eller att samarbeta med Konkurrensverket under en utredning.
Lagrum i LOH: 5 § första stycket 8.
Köparen får inte kräva ersättning från leverantören för klagomålshantering om inte klagomålen beror på att leverantören gjort fel eller varit försumlig. Det gäller även om kundernas klagomål rör leverantörens produkter. Förbudet gäller bara i de fall äganderätten övergått från leverantören till köparen.
Lagrum i LOH: 5 § första stycket 9.