Internationella nätverk
Konkurrens och offentlig upphandling är två områden som i hög grad påverkas av den ökade globaliseringen och de frågeställningar som tas upp på den internationella agendan. Därför blir det internationella samarbetet om konkurrens- och upphandlingsfrågor allt viktigare.
Konkurrensverket bidrar till utvecklingen på konkurrens- och upphandlingsområdena bland annat genom att delta i samarbetet inom Norden, EU, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD och Internationella nätverket för konkurrensmyndigheter, ICN.
Norden
Vi får stor nytta av att utbyta kunskaper och erfarenheter med motsvarande myndigheter inom Norden. Därför har vi ett väl uppbyggt samarbete inom regionen såväl på konkurrens- som på upphandlingsområdet.
Många företag ser den nordiska marknaden som en enda marknad. Detta och de likartade marknadsförhållandena gör att vi sedan många år har ett särskilt nära samarbete med de övriga nordiska konkurrensmyndigheterna.
Varje år arrangeras ett nordiskt möte i syfte att utbyta kunskap och erfarenheter mellan medarbetare från Danmark, Färöarna, Finland, Grönland, Island, Norge och Sverige. Därutöver anordnas ett direktörsmöte en gång per år. Inom ramen för det nordiska samarbetet finns det även särskilda arbetsgrupper för kartellfrågor, koncentrationsfrågor, chefsjurister och chefsekonomer.
Det finns även ett nordiskt samarbetsavtal för samarbete i tillsynen av konkurrensärenden. Samarbetsavtalet kan användas vid samarbete mellan Konkurrensverket och konkurrensmyndigheterna i Danmark, Finland, Norge och Island.
Minst en gång per år träffas representanter från de nordiska ministerierna eller departementen och underordnade ansvariga myndigheter för att diskutera aktuella upphandlingsrättsliga frågor.
Under mötena behandlas många olika typer av frågor som exempelvis rättsutvecklingen inom området och implementeringsfrågor. Utöver dessa möten sker vid behov kunskaps- och erfarenhetsutbyte genom seminarier och workshops kring mer specifika frågor.
Många företag inom jordbruks- och livsmedelsbranschen har verksamhet i flera nordiska länder. Konkurrensverket har därför löpande direktkontakter med de nordiska tillsynsmyndigheterna om frågor rörande tillämpning och tolkning av direktivet och hur man bäst kan samarbeta. Under våren 2022 anordnade vi en konferens där myndigheterna diskuterade UTP-frågor och hur det framtida samarbetet ska se ut.
EU
Reglerna som Konkurrensverket använder på konkurrens- och upphandlingsområdena är i stor grad harmoniserade inom EU. Därför är det viktigt att det finns effektiva sätt för oss att samarbeta med Europeiska kommissionen och nationella myndigheter i de andra medlemsstaterna.
Konkurrensverket tillämpar EU:s konkurrensregler i nära samarbete med EU-kommissionen och de nationella konkurrensmyndigheterna inom European Competition Network (ECN).
ECN är ett samarbetsforum med syfte att säkra att EU:s konkurrensregler används på ett likartat sätt i hela EU. Inom ramen för nätverket utbyter kommissionen och de nationella konkurrensmyndigheterna information om sina utredningar och beslut, assisterar varandra vid utredningsinsatser och delar med sig av bevis. Arbetet sker även i olika arbets- och sektorgrupper där Konkurrensverket aktivt deltar. Vi deltar också i möten i rådgivande kommittéer, där kommissionen tar in medlemsstaternas synpunkter innan den fattar beslut i sina ärenden.
Upphandlingsreglerna bygger på EU-direktiv inom rättsområdet. En korrekt användning av reglerna kräver därför ett utvecklat samarbete på EU-nivå. Konkurrensverket deltar i bland annat EU-kommissionens nätverk för prövningsorgan i första instans och i arbetsgruppen för ekonomi och statistik (ESWG).
Nätverket för prövningsorgan i första instans består av representanter från domstolar, tillsynsmyndigheter och andra prövningsorgan i första instans. Representanterna kommer från alla medlemsländer inom EU och EES. Syftet med nätverket är att garantera en effektiv användning av EU:s rättsmedelsdirektiv, som innehåller regler om exempelvis överprövning av upphandlingar.
Arbetsgruppen för ekonomi och statistik är en arbetsgrupp för statistik om den offentliga upphandlingen inom EU, och särskilt om medlemsstaternas inrapportering enligt upphandlingsdirektiven.
Under 2022 startade ett nätverk för samarbete mellan EU:s tillsynsmyndigheter. Syftet med nätverket är att säkerställa att EU:s tillsynsmyndigheter utövar en effektiv tillsyn utifrån UTP-direktivet. Det löpande arbetet organiseras genom olika grupper där frågor diskuteras informellt. Myndigheternas högsta chefer har även årliga möten.
Vid mötena avhandlas till exempel frågor om vilket lands UTP-lag som ska gälla om köpare och leverantör finns i olika länder, och vilken myndighet som ska utreda en sådan anmälan. Myndigheterna utbyter även erfarenheter rörande exempelvis processuella frågor, tolkning av begrepp i direktivet och hur man bäst genomför marknadsundersökningar.
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) är ett samarbetsorgan för ett antal länders regeringar och har sitt säte i Paris.
Det övergripande syftet med samarbetet är att bidra till tillväxt, sysselsättning och ökad levnadsstandard i medlemsländerna, att bidra till sund ekonomisk utveckling både i medlemsländerna och i omvärlden samt att bidra till en expansion av världshandeln.
Konkurrenskommittén inom OECD håller möten två gånger om året. Syftet med arbetet är att utbyta erfarenheter kring aktuella konkurrenspolitiska och rättsliga frågor samt ta fram rekommendationer och praktiska metoder. Konkurrensverket deltar aktivt i arbetet och vi ger skriftliga bidrag till samtal inom ramen för arbetsgrupperna WP2 (Konkurrens och reglering) och WP3 (Samarbete och tillsyn) samt konkurrenskommittén. I anslutning till höstmötet hålls OECD:s globala konkurrensforum för särskilt inbjudna icke-medlemmar men även för medlemmar.
2023
4–8 december 2023
Competition and Professional Sports2022
2020
7–10 december 2020
Economic Analysis in Merger Investigations2019
2–6 december 2019
Hub-and-spoke arrangements3–7 juni 2019
Digital Disruption in Financial Markets2018
26–30 november 2018
Designing publicly funded healthcare markets2017
19–23 juni 2017
Competition issues in aftermarkets2016
28 november–2 december 2016
Competition and innovation in land transport13–17 juni 2016
Commitment decisions in antitrust casesOECD-arbetet på upphandlingsområdet sker främst inom ramen för Nätverket Leading Practitioners on Public Procurement (LPP). Det övergripande syftet med arbetet är att utforma rekommendationer för offentlig upphandling och att utbyta erfarenheter och goda exempel om offentlig upphandling från de olika medlemsländerna. Inom LPP har Konkurrensverket bidragit med erfarenheter och synpunkter vad gäller verktyg för tillsyn och ökad integritet inom offentlig upphandling. LPP sammanträder under OECD:s årliga upphandlingsvecka.
International Competiton Network, ICN
International Competiton Network (ICN) är ett världsomspännande nätverk för konkurrensmyndigheter och har bland annat till syfte att främja förståelsen för konkurrensfrågorna och värdet av en effektiv konkurrenspolitik.
Arbetet sker i projektform inom ramen för olika arbetsgrupper. För närvarande finns det fem aktiva arbetsgrupper: karteller, koncentrationer, missbruk, effektiva arbetsmetoder och konkurrensfrämjande åtgärder.
Utöver representanter från konkurrensmyndigheter deltar även externa rådgivare från näringslivet, konsumentorganisationer, forskare och advokater som frivilligt bidrar till ICN:s arbete. Samarbetet ger hög kvalitet i diskussionerna liksom i de skriftliga produkter som tas fram.
International Competiton Networks (ICN) webbplats
Externa rådgivare som Konkurrensverket har utsett till de olika arbetsgrupperna